Eeuwigheidszondag

A.s. zondag is het eeuwigheidszondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De dienst begint om half twaalf en onze oud-predikant Lukas van der Veen gaat voor. Gebedspunten graag doorgeven aan ouderling van dienst Willem Bekkink. In de middagdienst, die we samen met de CGK houden, gaat ds. B. de Graaf voor.

Ruimte voor rouw

Ds. Lukas van der Veen deelt alvast een paar gedachten bij de eeuwigheidszondag:

In ‘onze’ gemeente gedenken we het overlijden van één lid: zuster Maaike den Besten. Maar er zijn veel meer overlijdens geweest van mensen die dichtbij ons stonden.

In deze dienst is er ruimte voor onze rouw. We staan stil bij onze verliezen in het afgelopen jaar en veel langer geleden. Ik vind het mooi om voor te gaan in deze dienst, die ik mocht voorbereiden met Diane en Petra.

In liederen, een gedicht en gebeden geven we woorden aan wat van binnen leeft. Er zal een kruik zijn waar we onze ‘tranen’ in kunnen doen in het vertrouwen dat God ons verdriet kent (Psalm 56 vers 9). Omdat we ‘de heiligen, ons voorgegaan’ (Lied 728) niet willen vergeten, schrijven we hun naam op een witte steen. Die steen heeft vanaf nu een plek in de kerk vanaf de begrafenis tot de volgende eeuwigheidszondag.

We lezen uit de bijbel Genesis 35 waar Jakob zowel een gedenksteen opricht voor zijn overleden vrouw Rachel als voor de HEER. Het bepaalt ons bij onze geliefden die er niet meer zijn, maar ook bij de God die hier bij ons is, was en komen zal.

Lukas van der Veen

Dit vind je misschien ook leuk...