Waarom houden we zondag dienst in de Grote Kerk?

Waarom houden we zondag dienst in de Grote Kerk en mogen we daar eigenlijk wel zingen? Diverse gemeenteleden hebben afgelopen week – terecht – deze vragen aan de kerkenraad gesteld.

Allereerst: waarom de Grote Kerk? Ruim voor de zomervakantie hebben we zondag 13 september als datum voor de startzondag geprikt. We zeiden tegen elkaar: ‘Het zou mooi zijn als we dan (weer) met de gehele gemeente in één ruimte bijeen kunnen komen.’ Dit verlangen werd nog sterker toen we ook besloten de viering van het avondmaal op deze dag te houden. Een kerkdienst in de open lucht zo lang voor die tijd plannen, durfden we niet aan. Toen in gesprek met de PKN de Grote Kerk zich als optie aandiende, vonden we dat een prima alternatief. En nog steeds!

De Grote Kerk biedt royaal ruimte aan onze gemeente. Met inachtneming van de anderhalvemeterregel biedt de Grote Kerk plaats aan ruim 200 mensen. Dus plek zat a.s. zondag voor onze gemeente. In de meeste gevallen is meer dan 1,5 meter mogelijk. We volgen hiervoor de officiële RIVM-richtlijnen zoals je die o.a. vindt op de site van het Steunpunt Kerkenwerk. Ook hanteren we het gebruiksprotocol van de PKN Gorinchem, dat inmiddels drie maanden naar tevredenheid werkt. Dus alles gericht op het vermijden van risico’s en veiligheid voor jezelf en voor de ander. De belangrijkste regel is en blijft: bij coronagerelateerde klachten of een vermoeden hiervan blijf je thuis en kun je de dienst op afstand volgen.

Volgens diezelfde coronaregels is er geen enkel bezwaar om in de Grote Kerk te zingen. Het betreft een grote, monumentale kerk met een hoog gewelf waar de kans op een eventuele besmetting door het zingen nihil is. Niettemin gaan we uiterst voorzichtig te werk. We pakken de ruimte in de banken en zingen met zachte stem (juist schreeuwen en hard zingen vermijden we). Als je helemaal safe wilt zijn, kun je helemaal achterin de kerk een hoekje uitzoeken om er tóch bij te zijn.

We hopen op een mooie en gezegende dienst. Let op de aanvangstijd: 12.00 uur. O ja, het aanmelden gaat deze keer anders. Graag uiterlijk zaterdag 18.00 uur aanmelden op de site meevieren: https://meevieren.nl/pgggrotekerk.

Alle respect als je ervoor kiest thuis te blijven en de dienst via de livestream mee te maken. Dat kan via het YouTubekanaal van onze gemeente.

Voor vragen kun je contact opnemen met een van de ouderlingen.

Namens de kerkenraad,
Johan van de Minkelis

Dit vind je misschien ook leuk...