De verbinding zoeken, ook digitaal

Beste broers en zussen,

Afgelopen week is er weer veel gebeurd. Onze premier maakte dinsdag bekend dat de maatregelen rondom het coronavirus worden verlengd tot 28 april. Veel mensen verwachten dat ook daarna de maatregelen nog niet kunnen worden teruggedraaid. We leven in een bizarre tijd.

We horen ook steeds meer verhalen over het leed op ic-afdelingen van ziekenhuizen, in gezinnen. Dagactiviteiten voor ouderen en gehandicapten die gesloten zijn. Familieleden die elkaar niet kunnen bezoeken. Scholen en horeca zijn dicht. Ondernemers worden getroffen, banen staan op de tocht. En dan hebben we het nog niet eens over vluchtelingen en armen, die het al zo moeilijk hadden en nu helemaal vergeten worden. Talloze mensen kunnen zich niet beschermen tegen het virus. Wij moeten thuis blijven, maar er zijn ook mensen die helemaal geen huis hebben.

Verbonden door de Heilige Geest

Als gemeente zou je elkaar juist nu op willen zoeken. Maar dat kan niet. Gelukkig weten we ons verbonden door de Heilige Geest. En kunnen er (als de techniek ons niet in de steek laat) online diensten worden gehouden. Aanstaande zondag ga ik voor in de dienst van 11.15. Het thema is: Jezus is de weg, de waarheid en het leven.

Jezus is de verbinding tussen God en ons. Hij heeft een brug gelegd tussen ons lijden en de glorie van God. Aan het begin van de Stille Week staan we stil bij zijn lijden. Jezus laat zien dat God zich bekommert om het lijden van mensen. Hij heeft onze ziekten op zich genomen. Wie Jezus volgt, gaat ook die weg, door zijn Geest. Wij mogen, achter Hem aan, het lijden van deze wereld verbinden met de hoop van het evangelie.

Ik hoop dat veel mensen afstemmen op de dienst. Juist in deze tijd mogen we elkaar – digitaal – opzoeken. De Geest doorbreekt de grenzen die door mensen zijn gemaakt. Of, zoals minister De Jonge deze week zei: we houden 1,5 m afstand, maar misschien zijn we nog nooit zo dicht bij elkaar geweest. Een gezegende dienst gewenst voor jong en oud!

Geert van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk...