The Justice Conference: een indruk

Op een ochtend wordt Ambrose Murangira wakker en ontdekt dat hij doof is. Is het eerlijk dat hij nu doof door het leven moet? Ann Voskamp stelt die vraag ook als zij in contact komt met vluchtelingen: is het eerlijk dat ik in het vrije, welvarende Westen ben geboren en kansen heb die anderen niet hebben? Zij verwijst het publiek naar de woorden van Mordechai in Esther 4:14: “misschien ben je wel in zo’n bevoorrechte positie geplaatst juist om je in te zetten voor anderen die die privileges niet hebben.”

Iedereen kan daar vorm aan geven op z’n eigen manier. Heleen Polinder nodigde een Roemeense straatkrantverkoopster uit op de koffie. Anderen openen hun deuren voor een gezamenlijke maaltijd. Het advies van Ben Tiggelaar om hier vorm aan te geven is: stel leerdoelen en geen prestatiedoelen.

Dat het niet altijd goed gaat erkent ook Mpho Tutu die de apartheid aan den lijve heeft meegemaakt. Rechtvaardigheid zoekt de verzoening op en dat is alleen mogelijk als de pijn en het verhaal achter die pijn benoemd is.

Hoe kunnen we handen en voeten geven aan rechtvaardigheid in ons eigen leven en omgeving? Wij gaan hier binnenkort ideeën over uitwisselen. Je bent van harte uitgenodigd om aan te sluiten.

De toespraken zijn terug te luisteren op: https://justiceconference.tear.nl/terugkijken

Anne, Diane, Jan en Hilda

Dit vind je misschien ook leuk...